Snažíte se jíst zdravě, a přesto se po jídle cítíte unavení nebo se špatnou náladou? Je to normální. Jíme podobné potraviny celý život, a pokud každý den snídáte bílé pečivo, není se čemu divit. Které potraviny Vám zlepší náladu? Pojďme se na to spolu podívat.
Zvykli jsme si na to, že nám po jídle bývá těžko. Myslíme si často, že je to normální. Zapomněli jsme sledovat, jak a co jíme, a tak nám přijde běžné, že je nám po jídle zle. Když ale zkusíte alespoň zkombinovat svůj běžný jídelníček s níže uvedenými potravinami, uvidíte, že tomu tak nemusí být.
Zelenina atd.
Žen-šen, zinenjo, slunečnicová semínka, sezamová semínka, vejce, hřiby, šarlotka, řasy, lopuch, řepka, sója, řeřicha, tykvová semínka, mrkev, kapusta, pórek, cizrna, řekvičky, cibule, petržel, bílé zelí, čočka
Koření
Hořec žlutý, nerafinovaná sůl, oregano (= dobromysl), petrželka, šalvěj, křen, šafrán, čekanka, šalotka, skořice, kopr, anýz, bazalka, tymián, rozmarýna, muškátový oříšek, pažitka, estragon
Obilniny
Pohanka, proso, rýže, pšenice, žito a oves
Ryby a korýši, maso
Černý kaviár, jikry, losos, krevety, humři, sledě, tresky, sardinky a bažant
Mléčné výrobky
Kozí sýr, rokfór, ementál, gouda
Ovoce
Pyl, jablka, vlašské ořechy, lesní a zahradní jahody, ostružiny, rozinky
Nápoje
Žen-šen, černý fermentovaný čaj, bazalka, jablečný mošt, heřmánkový čaj, slad, mateřídouška, cikorka, káva, mátové nápoje
Nezapomeňme však na to, že každému sedí něco jiného. Naučme se vnímat to, co jíme. Je velmi důležité se na jídlo soustředit. A to nejen vynechat při jeho konzumaci sledování televize, ale taky se soustředit na každé sousto. Stejně tak je důležité pozorovat, jak se po různých potravinách cítíme. A pokud se necítíte dobře, pak je to znamení, že jste při konzumaci mohli udělat chybu anebo jste jednoduše jedli něco, co Vašemu organismu zrovna nesvědčí. Vnímejme tedy jídlo důsledně, protože to, co do svého těla přijímáme, tím se také stáváme.
A co se vydat vitariánským výživovým směrem