Nedoceněné zdraví z přírody 3. díl
A opět je tu vůně bylinek pro vás! Dnes pokračujeme s dalšímu užitečnými bylinkami, jimiž si lze nejen zpříjemnit domácnost, kuchyni, jídelníček, ale i velmi podpořit a vylepšit zdraví.
O bylinkách toho bylo napsáno již mnoho. Ale stále je to téma aktuální. Lidé často sáhnou raději po chemických prostředcích, nežli by své tělo a organismus šetřili a využili zelené a nedoceněné zdraví z přírody – bylinky a jejich účinky. Přitom klasické léky často jen potlačí příznaky, namísto aby léčily příčinu. Byliny vás dokáží léčit jemně a v globálu, což je velmi důležité. Protože, když není zdraví, všechno je mnohem složitější a těžší – práce i soukromí.
A pro dnešek je tu zajímavá zelená parta!
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)
Patří do kuchyně i mezi léčivky. Tato silně kořenitě vonící bylinka má jemnou sladkou chuť, a skvěle dochutí zeleninová, houbová a vaječná jídla, omáčky, polévky a pomazánky. Je oblíbenou bylinou v kuchyni Francouzů a Italů.
Jako léčivka díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje imunitu, což se nyní v zimě velmi hodí. Také má silně diuretický účinek, tedy odvodňuje a pomůže při oteklých nohách, a také při nechutenství – zejména po nemoci a při rekonvalescenci.
Kerblík můžete pěstovat celoročně – v květináči či truhlíku, a to na polostinném místě. Jeho růst podpoříte odřezáváním květních stvolů. Využíváme především listy kerblíku.
Využít jej je ideální především v čerstvém stavu a jako poslední ingredienci do pokrmu.
Dobromysl obecná alias Oregano (Origanum vulgare)
Známější je jeho pojmenování oregano, i když jeho český název je skutečně dobromysl. A z názvu již samo o sobě vyplývá, nač se hodí. Ano dobromysl skutečně napomáhá k dobré mysli – pro dobrou náladu, ale i zklidnění kašle, křečí, nebo k inhalacím a výplachům úst. Má totiž protizánětlivé účinky. Je také silným pomocníkem proti křečím svalů a používá se i na obklady a osvěžující koupele.
Dobromysl je považována za nezbytnou ingredienci v italských pokrmech jako je pizza, špagety, chilli. Jinak doplní dobře chuť pečeného, dušeného a grilovaného masa nebo omáček. Je nenáročnou bylinou, a tak ji může pěstovat i úplný začátečník. Potřebuje jen umístit na světlém místě a zalévat 2 x týdně. Používáme lístky a kvetoucí nať.
Koriandr (Coriandrum sativum)
Málo známé kořeníčko i bylinky. Kořen koriandru je součástí kari směsí. Jako zelená rostlinka v čerstvém i sušeném stavu je výborná v pekařství – od chlebů, chlebového pečiva, rohlíků, pletenek. Využívají se i jeho semena. V kuchyni se používá ke kořenění luštěnin a některých bramborových jídel, ale hodí se i do polévek.
Pěstovat koriandr je možné ve vyšším květináči na slunečném a teplém místě. Truhlík není příliš vhodný. Krásně voní – jako směs šalvěje, citronu a borovice. Jako léčivka pomáhá proti nadýmání a migréně. Také je výborný na bolesti nejrůznějšího charakteru – svalů, kloubů, břicha, revmatických obtížích. Příznivě ovlivňuje trávení, činnost žaludku a střev.
Bylinky by se mohly stát vašimi tak říkajíc zelenými parťáky, kteří nejen že nezklamou, ale ani neuškodí (samozřejmě když se to s jejich využitím nebude nějak přehánět, jelikož všeho moc škodí). Bylinky jsou léčivky, použitelné velmi variabilně i pro kuchyni. Zkuste je – pro zdraví, prevenci i do kuchyně. Nic za to nedáte a možná, že zjistíte, že jsou to zelení superparťáci!
A co vy, co využíváte pro své zdraví? Zkusili jste něco z našeho Nedoceněného zdraví z přírody?
Pavla Jelínková
Jak Vás článek zaujal? Napište nám Váš názor dolů do komentářů.