Home Osobní rozvoj Zdraví Vstávej semínko holala, bude z tebe…
Vstávej semínko holala, bude z tebe…
0

Vstávej semínko holala, bude z tebe…

434
0

Jaro klepe na dveře a s jarem i nový příliv energie.

Zdravý a vyrovnaný jídelníček obsahuje mnoho známých živin (sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály, antioxidanty, enzymy.)

Málokdo ovšem ví, jak se dá nutriční potenciál naší stravy obohatit skvělou přírodní vychytávkou!

Zatím nemáte tušení?

Určitě jste jako školou povinní prováděli pokusy s naklíčením hrášku, fazolek či obilovin. Už si vzpomínáte? Ano, jde o klíčení semen do stádia vyrašení zdravého klíčku a výhonků.

Ale tenkrát a možná ani dnes jste vůbec netušili, jak velkou výživovou hodnotu takové naklíčené semínko a jeho klíček s výhonky má.

Jak taková klíčící etapa probíhá?

Klíčení semen je proces, kdy se v semínku nastartuje metabolický pochod, který navýší obsah živin pro následný růst a výživu rostlinky.

Při klíčení se škroby štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny, aminokyseliny a tuky a také na volné mastné kyseliny.

Zvyšuje se množství esenciálních aminokyselin a znásobuje se podíl vitamínů B, C, E.

Klíčením dostáváme od přírody, potažmo z rostlinky mnohonásobně více živin, které jsou nezbytné pro optimální funkci našeho organismu.

Proč tedy nevyzkoušet klíčení a jaký přínos má pro naše zdraví?

Konzumace naklíčených potravin je zcela přírodní postup, jak si významně obohatit náš jídelníček o výživové látky ryze přírodního charakteru bez chemických přísad.

Vitamíny B působí blahodárně na naši nervovou soustavu a pocit soustředění. Vysoký obsah železa nám zvyšuje výkonost, myšlení a má významný vliv na odstranění tolik diskutované únavy, zejména nyní s příchodem jara.

Vitamín C podpoří náš imunitní systém, takže chřipka ani viróza si na nás nepřijde.

Zároveň také potěšíte své srdce a cévy, jelikož klíčky obsahují vitamín E, který patří mezi antioxidanty a významným způsobem chrání před poškozením srdeční svalovinu.

Jaká semínka můžete dát naklíčit?

Dáváme klíčit výhradně neloupaná a potravinářská (luštěniny, obiloviny, olejniny.)

Nenaklíčí Vám loupaná a tepelně upravená semena.

Některé druhy fazolí (ledvina nebo navy) nejsou vhodné, protože jsou v syrovém i naklíčeném stavu nestravitelné!

A co k tomu potřebujete?

Hlavně chuť experimentovat, dále navlhčenou vatu, ale hlavně vodu, slunce a teplo.

Tak co říkáte?

Není to nic složitého, že? Při troše šikovnosti a trpělivosti vše úspěšně zvládnete ku prospěchu svého zdraví. A ještě si můžete i zazpívat písničku: Vstávej semínko holala, …

Ale to už nechám na Vás…

Budu ráda, když Vás tento článek inspiruje ke zdravému stravování, protože tento klíček byť malinký, je pro nás všechny opravdovým unikátním klíčem ke zdraví.

A jestli vás článek o klíčení zaujal, zjistěte, zda jste skutečný pěstitel podle vaší krevní skupiny zde Jste lovec, pěstitel, kočovník či charismatický typ?

 

Petra Fenclová

zhubnionline.webnode.cz

NEWSLETTER

Zajímá Vás osobní rozvoj? 

O inspirativních článcích Vás můžeme informovat prostřednictvím našeho newsletteru. Stačí zadat Vaši emailovou adresu níže.

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.